luni, 18 august 2008

Calatoria Ayahuasca

Călătoria Ayahuasca
Propunere
Intenţia noastră în această călătorie este de oferi condiţiile şi călăuzirea necesară participanţilor ca să urmeze o dietă adecvată, şi pentru a fi cât mai apropiat posibil de ceea ce băştinaşii au făcut de mii de ani, (astfel putem evita dificultăţile inutile, iar dieta nu este o probă de rezistenţă).
Dieta este de fapt o călătorie de auto explorare, iar maeştri sunt acolo ca să vă sprijine, şi nu ca să vă impresioneze cu un ‘spectacol’, aşa cum fac unii şamani care folosesc ayahuasca când lucrează cu persoane din Occident. E tentant să îţi imaginezi că şamanii care au darul de a produce experienţe puternice clienţilor lor, sunt inevitabil şi evoluaţi spiritual şi binevoitori, dar din păcate nu este aşa întotdeauna. Este mult mai important ca şamanul să fie o persoană evoluată şi impecabilă, care ne va îndruma să învăţăm de la noi înşine şi să beneficiem de experienţa noastră în siguranţă.

Participanţii vor începe ‘dieta’ cu plante timp de opt zile, selectându-şi planta dintre mai multe, iar aceste opţiuni le vor fi explicate de maeştrii şi depind de nevoile lor individuale. Unele plante sunt bune pentru anumite boli cum ar fi de ex. Chuchahuasi pentru artrită şi alte boli de oase, deşi întotdeauna se deschide şi o lume magică prin spiritul plantei. Alte plante au beneficii spirituale specifice. Chiric sanango şi Ushpahua sanango, de exemplu, deschid inima şi vindecă emoţiile. Guayusa lucrează într-un mod foarte curios prin vis, permiţând experienţa de a fi conştient când de fapt dormim şi visăm.

Plantele folosite vor fi toate compatibile cu Ayahuasca aşa că putem beneficia de dieta cu plante pe durata ceremoniei Ayahuasca.

Vor fi programe de discuţii, exerciţii, sesiuni individuale, şi reuniuni de grup fără a prejudicia spiritul dietei. Este un mod de a învăţa din observaţii şi din contactul intim cu natura, exerciţii artistice practice folosind materiale locale.
Vom participa împreună la prepararea Ayahuasca, un ritual lung în care sunt invocate puterile de la planta maestra. Vom învăţa despre plantele vindecătoare şi cum le putem găsi.


Dieta şamanului

Pentru un viitor şaman sau persoană care caută înţelepciunea, dieta cu plante este primul pas în călătoria de iniţiere, deşi poate fi folosită de asemenea ca să vindece suferinţele (bolile) fizice sau ca mijloc de a obţine o stare bună spirituală. Pe parcursul dietei se face o fiertură cu planta pe care aţi ales-o să vă fie profesor şi din ea vi se dă în fiecare dimineaţă la trezire. După ce vei cunoaşte spiritul plantei în acest mod, ea devine aliatul tău şi şamanul o poate folosi apoi ca să îşi vindece clienţii .
O dietă pentru o boală serioasă poate dura mai multe luni şi câteodată în acest proces persoanele îşi descoperă abilitatea de a vindeca, decide să devină el însuşi ucenic, şi urmează o dietă cu mai multe plante. Dieta de iniţiere se începe în mod normal undeva într-o pădure, singur cu maestrul, dar în practică poate fi foarte dificil să găseşti condiţiile ideale de linişte, sprijin, mâncarea potrivită şi distanţa faţă de tentaţii, şi fără condiţii adecvate de confort.
Lucrurile cele mai importante care trebuie evitate sunt carnea de porc, carnea roşie, grăsimea, sarea, zahărul, alcoolul, drogurile – inclusiv medicamentele – şi activitatea sexuală.

Această dietă începe în mai multe feluri mai lejer în săptămâna dinainte de a lua planta, şi continuă o perioadă şi după. Scopul său este de a pregăti corpul şi sistemul nervos pentru o cunoaştere puternică şi pentru extinderea conştiinţei dată de plantele profesor. În viaţa de fiecare zi, mintea creează iluzia că suntem separaţi de realitate, şi aşa ne protejăm, ca un văl, de la a experimenta imensitatea universului. Accesul la adevăr fără pregătire poate fi un şoc radical pentru întregul sistem.

Plantele profesor acţionează ca o punte către tărâmul cunoaşterii care trece dincolo de indivizi sau plante, ele sunt foarte diferite, şi fiecare plantă ne arată lumea ei proprie. Ajo sacho, de ex., te armonizează cu pădurea tropicală, intensificând simţurile şi inhibând mirosul corpului cu mirosul său de usturoi, aşa încât nu poţi fi simţit de animalele din pădure. Este folosită pentru a îmbunătăţi abilităţile necesare vânătorii de mii de ani. Lumea magică în care intrăm prin intermediul plantelor nu este accesibilă prin intermediul minţii raţionale verbale ci prin limbajul visului. Astfel , visele acţionează ca porţi pe durata dietei de plante şi ne conectează cu spiritul plantei.
Dietele nu sunt inventate de maestros, ele sunt date chiar de însăşi spiritul plantelor, si sunt mai mult decât o simplă abţinere de la anumite alimente şi activităţi. Dieta implică o purificare, o reculegere, un angajament, şi respect pentru conectarea noastră cu tot ceea ce ne înconjoară - mai presus de toate cu pădurea (tropicală). Când ne ascultăm visele, ele devin mai reale, şi la fel de importante pentru viaţa de zi cu zi. De aceea nu încurajăm distracţia sau gândurile lascive, visele sau fanteziile.

Îl voi cita pe maestro-ul Shipibo Guillermo Arevalo care a lucrat cu un grup în februarie 2003:

“ Indiferent dacă dieta este pentru a vindeca corpul sau sufletul, sau dacă face parte din ucenicie, ceea ce face ca lucrurile să funcţioneze sunt intenţiile voastre bune pe care le aveţi pe durata dietei. De asemenea şi bunele intenţii ale maestrului care vă ajută să faceţi conexiunea cu spiritul plantei. El trebuie să ştie cum să intre în starea modificată de conştiinţă ca să fie în contact cu el însuşi în primul rând. Plantele sunt fiinţe, care au propria lor formă sau pot fi ca fiinţele umane cu chip şi corp. Când spiritul acceptă pe cel care ţine dieta, şi când acesta are o dorinţă, spiritul îi dă energia sa. Calea cunoaşterii o dată deschisă, vindecarea are loc, şi cazul e rezolvat.”

Niciun comentariu: